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9 de mar de 2013

ABELHAS "VICIADAS EM CAFEÍNA" GARANTEM POLINIZAÇÃO DE PLANTAS


BILINGUE 
[Artigo original em : Science
Vol. 339 no. 6124 pp. 1202-1204 
DOI: 10.1126/science.1228806]
  • REPORT

Caffeine in Floral Nectar Enhances a Pollinator's Memory of Reward

  1. P. C. Stevenson5,6
+Author Affiliations
  1. 1Centre for Behaviour and Evolution, Institute of Neuroscience, Newcastle University, Newcastle upon Tyne NE1 7RU, UK.
  2. 2School of Biology, Newcastle University, Newcastle upon Tyne NE1 7RU, UK.
  3. 3Division of Neuroscience, Medical Research Institute, Ninewells Medical School, University of Dundee, Dundee DD1 9SY, UK.
  4. 4School of Life Sciences, Arizona State University, Tempe, AZ 85287, USA.
  5. 5Jodrell Laboratory, Royal Botanic Gardens, Kew, Surrey TW9 3AB, UK.
  6. 6Natural Resources Institute, University of Greenwich, Chatham, Kent ME4 4TB, UK.
  1. *To whom correspondence should be addressed. E-mail: jeri.wright@ncl.ac.uk
Plant defense compounds occur in floral nectar, but their ecological role is not well understood. We provide evidence that plant compounds pharmacologically alter pollinator behavior by enhancing their memory of reward. Honeybees rewarded with caffeine, which occurs naturally in nectar of Coffea and Citrus species, were three times as likely to remember a learned floral scent as were honeybees rewarded with sucrose alone. Caffeine potentiated responses of mushroom body neurons involved in olfactory learning and memory by acting as an adenosine receptor antagonist. Caffeine concentrations in nectar did not exceed the bees' bitter taste threshold, implying that pollinators impose selection for nectar that is pharmacologically active but not repellent. By using a drug to enhance memories of reward, plants secure pollinator fidelity and improve reproductive success.
Double espresso please <i>(Image: Ocean/CorbisOcean/Corbis)</i>
Double espresso please (Image: Ocean/CorbisOcean
[Reproduzido de NEWSCIENTIST, 8/março/2013]
PORTUGUÊS:  CAFEÍNA NO NÉCTAR FLORAL REALÇA A MEMÓRIA DE RECOMPENSA DO POLINIZADOR 
Compostos da defesa das plantas ocorrem no néctar floral, mas seu papel ecológico não é bem compreendido. Fornecemos evidência de que compostos de plantas alteram farmacologicamente o comportamento do polinizador realçando sua memória de recompensa. Abelhas recompensadas com cafeína, que ocorre naturalmente em néctar  de espécies de Coffea e de Citrus, eram três vezes mais prováveis de se lembrarem de uma fragrância aprendida do que abelhas recompensadas somente com sacarose. Respostas potencializadas por cafeína em neurônio corpóreo  [tipo corpo de cogumelo] [The mushroom bodies or corpora pedunculata are a pair of structures in the brain of insects and other arthropods. They are also known to play a role in olfactory learning and memory = par de estruturas no cérebro de insetos e aranhas desempenhando papel no aprendizado olfativo e na memória] envolvido no aprendizado olfativo e na memória, agindo como um antagonista de receptor de adenosina. As concentrações de cafeína no néctar não excediam o limiar do paladar pelo sabor azêdo, implicando em que os polinizadores impõem uma seleção por néctar que é farmacologicamente ativa mas não repelente. Usando uma substância para realçar memórias de recompensa, as plantas asseguram fidelidade do polinizador e melhoram o processo reprodutivo.

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